Sveikatos priežiūra Vilkaviškio r. Pilviškių „Santakos“ gimnazijos pradiniame, pagrindiniame ir viduriniame ugdyme

Visoms Lietuvos ugdymo įstaigoms, tarp jų ir Vilkaviškio r. Pilviškių  „Santakos“ gimnazijai, tenka susidurti su nemažais iššūkiais ne tik mokymo(-si), bet ir sveikatos priežiūros srityje. Šių metų pradžioje prasidėjusi kova su COVID-19 pandemija privertė  bendruomenės narius pradėti dirbti nuotoliniu būdu, įdėti daug pastangų, kad vaikai galėtų sklandžiai mokytis namuose, patirtų kuo mažiau streso ir įtampos. Kaip niekad svarbu tapo laikytis asmens higienos, saugaus atstumo, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, kartu stiprinti imunitetą, stengtis išlikti sveikiems.

Siekdami skatinti su sveikata susijusių mokinių naudingų įpročių, vertybių ir elgesio formavimąsi  Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugosministerija, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras antrą kartą kvietė dalyvauti  iniciatyvoje „Aktyviai, draugiškai, sveikai“. Šiais metais iniciatyvoje dalyvavo 86 ugdymo įstaigos iš 26 savivaldybių (iš jų 56 ikimokyklinio ugdymo įstaigos, 1 profesinio rengimo centras ir 29 bendrojo lavinimo įstaigos).

Iniciatyva „Aktyviai, draugiškai, sveikai“ – tai savanoriškas Lietuvos mokyklų bendruomenių renginys, kurio tikslas – atkreipti mokyklų bendruomenių (ypač mokinių) dėmesį į sveikos gyvensenos ir sveikatos stiprinimo svarbą. Vilkaviškio r. Pilviškių „Santakos“ gimnazijoje ši iniciatyva buvo vykdoma 2020 m. rugsėjo–spalio mėnesiais ir sėkmingai įgyvendinta, kiekvieną savaitę skiriant vienai (įstaigai aktualiai) sveikatinimo temai. Iniciatyvos veiklos, skirtos šviežių vaisių ir daržovių vartojimo skatinimui, saugaus elgesio kelyje mokymui bei judėjimo galiai stiprinti,  vyko rugsėjo  mėnesį. Spalio mėnesio veiklomis buvo siekiama išmokti pašalinti arba stabilizuoti nukentėjusio asmens gyvybei gresiantį pavojų, laikytis asmens higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, socialinio atstumo, tuo pačiu stiprinti imunitetą, stengtis išlikti sveikam,  gyventi tylesnėje aplinkoje taip gerinant savo ir kitų  fizinę bei psichinę sveikatą, gyvenimo kokybę. Iniciatyvų metu buvo panaudota  patys įvairiausi sveikatos žinių perdavimo, įgūdžių ir įpročių formavimo būdai bei metodai, atitinkantys bendruomenės narių, ypač mokinių, amžių ir pasirengimo lygį.

Šiai metais iniciatyvos organizavimą apsunkino tai, kad daugelis renginių turėjo būti organizuojami vadovaujantis ekstremaliosios situacijos vadovo sprendimais. Todėl beveik visos veiklos persikėlė į lauką, labai sumažėjo dalyvių skaičius, nes į renginius nebuvo kviečiami šeimų nariai, socialiniai partneriai.

Džiaugiamės galimybe sudalyvauti iniciatyvoje. Jos dėka dar labiau sustiprėjo gimnazijos bendruomeniškumas, mokinių, mokytojų ir kitų specialistų kūrybiškumas. Mokiniai džiaugėsi, kad šiuo nelengvu laikotarpiu atsiranda galimybė ne tik prasiblaškyti, bet įgyti tam tikrų naujų žinių ir patirties. Visos veiklos buvo suplanuotos taip, kad mokiniai pasisemtų kuo daugiau ne tik teorinių žinių, bet lavintų ir praktinius įgūdžius.

Iniciatyvos organizatoriai vertino visų 86 dalyvavusių ugdymo įstaigų atliktas veiklas ir išrinko 10 nugalėtojų, kurie apdovanoti simbolinėmis statulėlėmis ir padėkos raštais už sveikesnės mokyklos bendruomenės kūrimą ir sveiko gyvenimo vertybių puoselėjimą. Džiaugiamės, kad mūsų gimnazijos vykdytos veiklos įvertintos puikiai ir esame vieni iš šios iniciatyvos „Aktyviai, draugiškai, sveikai“ nugalėtojų!

 Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą gimnazijoje, Irma Simokaitienė