„Gamta Šiaurėje“

Šiaurės šalių literatūros savaitė yra šiaurės šalių asociacijų „Norden“ sąjungos vykdomas projektas, skirtas skaitymo skatinimui, garsinio skaitymo ir pasakojamosios tradicijos puoselėjimui ir pažinčiai su šiaurės šalių literatūra. Lapkričio 14 – 20 dienomis tūkstančiuose bibliotekų, mokyklų bei kultūros įstaigų organizuojami knygų skaitymai, parodos, pokalbiai. Tuo pačiu metu įvairiomis kalbomis Šiaurės ir Baltijos šalyse daugiau kaip skaitomos ištraukos iš Šiaurės šalių autorių knygų.

Šių metų tema – „Gamta Šiaurėje“. Meilė ir pagarba gamtai yra giliai persismelkusi mūsų kultūroje ir užima svarbią vietą Šiaurės šalių literatūros ir pasakojimų tradicijose. Minint Šiaurės šalių skaitymų savaitę, lapkričio 14 d. gimnazijos aktų salėje 7a ir 7b klasių mokiniams vyko pamoka, kurios metu mokiniai skaitė šių metų skaitymams skirto Patrik Svensson kūrinio „Apie ungurius ir žmones. Mįslingiausios pasaulio žuvies istorija“ ištraukas. Mokiniai atidžiai klausėsi vieni kitų, stengėsi suprasti ir įvardinti, kodėl šiais metais akcentuojamas gamtos motyvas ir žmonių tarpusavio santykiai, atsakydami į klausimus apibūdino pagrindinius kūrinio veikėjus, jų veiklas, vaizduojamą gamtovaizdį.

Pamokos pabaigoje mokiniai teigė, kad pamoka jiems patiko, nes galėjo bendradarbiauti, turėjo galimybę įsitraukti į veiklą ir sužinoti dar naujų, negirdėtų dalykų. Tekstas mokiniams buvo įdomus, suteikė nemažai įspūdžių ir privertė susimąstyti, jog ne tik bendra veikla, tačiau šilti pokalbiai, bendri interesai, klausymas ir išklausymas vienija žmones.

Mokytoja Aida Broniškienė