Respublikinė mokytojų ir mokinių konferencija „Šiuolaikiniai atradimai ir technologijos gamtoje“

Š.m. vasario 25d. Pilviškių „Santakos“ gimnazija surengė respublikinę mokytojų ir mokinių konferenciją „Šiuolaikiniai atradimai ir technologijos gamtoje“. Nuotoliniu būdu vykusiame renginyje buvo skaitomi įvairūs moksliniai pranešimai, dalintasi gerąja patirtimi bei patarimais.

Sulaukėme dalyvių iš Vilniaus Pranciškaus Skorinos, VDU „Rasos“, Birštono, Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus, Šakių „Žiburio“, Vilkaviškio „Aušros“, Prienų „Žiburio“, Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazijų, taip pat dalyvavo ir mūsų gimnazijos mokiniai. Pristatyti tyrimai apie mikroorganizmų biokatalizės taikymą elektros generavimui, natūralius augalų augimo ir vystymosi biostimuliatorius, didžiojo milčiaus vabalų reakciją į augalų, vaisių ir eterinių aliejų išskiriamas medžiagas, šaldymo ir džiovinimo įtaką sėjamosios petražolės cheminių savybių kitimui, augaluose esančių biologiškai aktyvių medžiagų panaudojimą candida lusitaniae mieliagrybiui naikinti ir kt.

Konferencija jau neįsivaizduojama be svečių iš Vytauto Didžiojo universiteto. Biochemijos ir biotechnologijų katedros profesorė, habilituota mokslų daktarė Vida Mildažienė pristatė pranešimą „Augalų cheminė laboratorija – trichomos“, o Kauno botanikos sodo dendrologijos kolekcijų sektoriaus mokslo darbuotoja dr. Asta Malakauskienė pasidalino pranešimu „Išmanusis augalų švytėjimas“. Prie jų pirmą kartą prisijungė buvęs mūsų gimnazijos mokinys, 2019-aisiais metais biofizikos mokslų krypties daktaro disertaciją apsigynęs VDU mokslo darbuotojas Baltramiejus Jakštys. Jis skaitė pranešimą „Kaip suprasti, ką mums nori pasakyti ląstelės?“ Šie mokslo darbuotojai negailėjo pastebėjimų bei patarimų dalyviams, skatindami tęsti ir tobulinti pradėtus tyrimus. Pasidžiaugta, jog pristatyti darbai – aktualūs ir originalūs.

Ačiū biologijos mokytojai Ritai Kazlauskienei, direktorei Danutei Valiūnienei ir pavaduotojui Donatui Zdanavičiui, jog tęsia prieš keletą metų pradėtą iniciatyvą ir dar kartą subūrė gamtos mokslų entuziastus!

RENGINIO LEIDINYS

IVb gimn. kl. mokinė Paula Išganaitytė