Kovo 22 dieną minėjome Pasaulinę vandens dieną

Kasmet kovo 22 dieną visame pasaulyje minima Pasaulinė vandens diena. Šios dienos tikslas – skatinti sąmoningą požiūrį į vandenį ir jo didžiulę svarbą kiekvienam iš mūsų!  Šių metų pasaulinės vandens dienos pagrindinė tema yra požeminis vanduo.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 74 % pasaulio gyventojų (5,8 mlrd. žmonių) naudojasi valomo ir prižiūrimo geriamo vandens sistema, o beveik 2 mlrd. pasaulio žmonių (apie 25 %) neturi galimybės gauti švaraus geriamo vandens.

Vanduo nepakeičiamas ir gyvybiškai svarbiausias gėrimas. Lietuva turtinga vandens ištekliais, turi dideles gėlo požeminio vandens atsargas, centralizuotas vandens tiekimas prieinamas ne tik miestų, bet ir daugeliui mažesnių miestelių ar kaimo vietovių gyventojų.

Vanduo yra vertingiausias gamtos išteklius, o žmonėms ir gyvūnams jis yra maisto, švaros, sveikatos, energijos šaltinis. Žmonių sveikatai ir saugiai aplinkai, ligų prevencijai labai svarbi vandens kokybė. Gerai savijautai taip pat labai svarbu vartoti pakankamą vandens kiekį. Vanduo yra pagrindinė mūsų kūno sudedamoji dalis, jis būtinas organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Vanduo sudaro didžiausią žmogaus organizmo dalį – apie 60-70 procentų. Netekęs apie 12-20 procentų vandens, organizmas žūsta apsinuodijęs savo paties apykaitos produktais. Gyvybiniai procesai gali vykti tik tada, kai ląstelėse yra pakankamai vandens. Jis padeda pasisavinti vitaminus ir mineralines medžiagas iš maisto. Akivaizdu, jog vanduo būtinas, kad galėtume išgyventi. Todėl specialistų teigimu vandens gėrimas turi tapti įpročiu.

Iki paskelbto Lietuvos Respublikos teritorijoje karantino Vilkaviškio r. Pilviškių „Santakos“ gimnazijos mokiniai dalyvavo mokymuose, diskusijose, akcijose, vandens tema. Kovo 22 dieną, minėdami Pasaulinę vandens dieną,  pradinių klasių mokiniai dalyvavo viktorinoje, kurios metu diskutavo iš kur atsiranda ir kam reikalingas vanduo žmogui, namams, gamtai, prisiminė, kiek vandens žmogaus kūne ir kaip svarbus vanduo rūpinantis savo kūno švara. Taip pat išsiaiškino, kuo vanduo naudingas organizmui ir kas atsitinka, jei organizmas netenka vandens, aptarė gėlo vandens tausojimo klausimus. Renginio metu pradinių klasių mokiniams išdalinta daugiau nei 150 vnt. mokomųjų knygelių asmens higienos tema.  Vyresnių klasių mokinius gimnazijos mokinių tarybos nariai kvietė pasidalinti savo vandens gertuvių nuotraukomis.

Visuomenės sveikatos specialistė Irma Simokaitienė