Šv. Velykų tradicijų ir papročių asortimentas

Atėjęs pavasaris ir bundanti gamta visiems primena apie artėjančias Šv. Velykas – svarbiausią krikščionių šventę, kuri simbolizuoja Kristaus prisikėlimą. Ankščiau Velykos buvo švenčiamos kaip gamtos atgimimo šventė, kurios metu mūsų protėviai garbino medžius, burtais ir maldomis bandė užtikrinti gerą derlių. O kaip dabar švenčiame? Kokias tradicijas prisimename?

Laukdami Šv. Velykų gimnazijoje organizavome įvairias projektines veiklas.

Per lietuvių kalbos ir literatūros pamokas su 8a ir 8b klasių mokiniais iš įvairių šaltinių rinkome medžiagą apie Šv. Velykas. Vėliau šią informaciją susisteminome ir pasirengėme netradicinei pamokai. Jos metu kiekvienas mokinys kalbėjo apie senąsias ir naująsias Šv. Velykų tradicijas ir papročius. Žinoma, daugiau dėmesio skyrėme savo kraštui, Suvalkijai, nes tai buvo puiki proga paminėti Lietuvos Respublikos Seimo nutarimu paskelbtus Sūduvos metus (mokyt. J. Svotaitė). Šv. Velykų tradicijos ir papročiai

Technologijų pamokose 7a ir 7b kl. mokiniai susipažino su artišoko technika ir dekoravo išpūstus kiaušinius (mokyt. A. Urbonienė).

Velykinius erdvinius kiaušinius iš siūlų gamino 1-4 klasių „Darbštuoliukų“ būrelio vaikai (mokyt. I. Pakarskienė).

Gimnazijos fojė sukūrėme dekoraciją Velykinę eglutę – medį su artišoko technikos margučiais ir erdviniais siūlų margučiais.

Vyko įvairios integruotos pamokos: per matematikos – dailės pamokas 6a ir 6b kl. mokiniai kūrė ažūrinius velykinius margučių karpinius su geometriniais ornamentais (mokyt. T. Narkauskienė, A. Urbonienė). Per dailės – informacinių technologijų pamokas 7a ir 7b kl. mokiniai, naudodami įvairias piešimo programėles, pagal etnografinės kultūros lietuvių liaudies ornamentus sukūrė ritmiškus margučius (mokyt. D. Šeštakauskienė, A. Urbonienė).

Lazerinėmis pjovimo ir graviravimo staklėmis išpjaustėme kiaušinių trafaretus ir dailės būrelio „Kūrybos manija“ nariai sukūrė spalvotus, margus, išraiškingus, tapybiškus margučius (mokyt. D. Zdanavičius, A. Urbonienė). Jais papuošėme gimnazijos fojė interjerą.

Džiugu, kad mokiniai noriai jungiasi ir dalyvauja įvairiose tradicijų puoselėjimo veiklose. Smagu kartu laukti bundančio pavasario, artėjančios šventės Šv. Velykų įvairių dekoracijų apsuptyje. Gražių švenčių.

Dailės – technologijų mokytoja Alma Urbonienė