Pasaulinė organų donorystės ir transplantacijos diena

Spalio mėnesį  minėjome Pasaulinę organų donorystės ir transplantacijos dieną

Organų donorystė – tai žmogaus savanoriškas ir neatlygintinas organų dovanojimas kitam žmogui. Tokį kilnų sprendimą žmogus gali priimti būdamas gyvas – dovanoti vieną inkstą ar dalį kepenų, pasirašyti sutikimą organų donorystei po savo mirties.

Visoje Europoje organų donorų trūksta. Pacientų, kuriuos galėtų išgelbėti organo transplantacija, yra žymiai daugiau nei sutinkančių juos dovanoti. Todėl organų donorystės temai skiriamas didelis dėmesys, kad žmonės žinotų, kokia kilni, svarbi, prasminga ir reikalinga ji yra.

Lietuvoje organų donorus pagerbiame uždegdami jiems žvakeles asociacijos „Gyvastis“ iniciatyva jau 10-ąjį kartą. Šios iniciatyvos tikslas – pagerbti visus organų donorus, kuriems gyvo “ačiū“ ištarti negalime. Garsiai padėkoti donorų artimiesiems, kurie sunkią akimirką prisiminė ir išpildė jų valią. Taip pat skleisti žinią visuomenei apie organų donorystę.

Raudonų, širdies forma sustatytų žvakučių liepsnos degė gimnazijoje spalio 6 dieną.  IVa gimn. kl. mokiniai dalyvavo pamokoje su gimnazijos visuomenės sveikatos specialiste „Ko verta donorystės dovana“. Spalio 9 dieną vyresnių klasių mokinai buvo pakviesti į diskusiją „Suprasti kito nelaimę – ypatinga žmogaus savybė“ su mokytojomis Ina Kirvelaitiene ir Teresa Narkauskiene, kurios yra išreiškusios sutikimą organų donorystei (turi donoro kortelę) ir artimieji žino jų apsisprendimą.

Visuomenės sveikatos specialistė Irma Simokaitienė

Gimnazijos Mokinių taryba