ŽALIOJI SPINTA

„Žalioji spinta“ atsivėrė!

Kovo 19–27 dienomis septyni Vilkaviškio r. Pilviškių „Santakos“ gimnazijos mokiniai kartu su mokytoja dalyvavo Erasmus+ projekto „ŽALIOJI SPINTA“ (angl. „From Waste to Wear: Building Skills for a Greener Wardrobe!” GREEN WARDROBE) jaunimo mainuose Kipre. Jaunimo mainuose dalyvavo atstovai iš 7 valstybių: Kipro, Graikijos, Bulgarijos, Vengrijos, Šiaurės Makedonijos, Lenkijos ir Lietuvos.

Projekto tema – ypatingai aktuali, nes greitosios mados poveikis jauniems žmonėms kelia didelį susirūpinimą. Greitosios mados industrija turi stiprų poveikį jaunų žmonių pasaulėžiūros bei įpročių formavimui(si) per socialinius tinklus, reklamą ir nuomonės formuotojus bei skatina vartotojiškumo ir disponavimo kultūrą, todėl daugelis jaunų žmonių jaučia spaudimą nuolat atnaujinti savo drabužių spintas ir neatsilikti nuo naujausių tendencijų. Per didelis vartojimas turi milžinišką poveikį ne tik mus supančiai aplinkai, bet ir vis labiau aštrėjančioms socialinėms problemoms – greitosios mados pramonė priklauso nuo žemą atlyginimą gaunančių darbuotojų tose šalyse, kuriose darbo apsauga yra silpna – dažnai jiems taikomos prastos darbo sąlygos, ilgos darbo valandos ir mažas atlyginimas. Tai – darbuotojų išnaudojimas, ypač keliantis nerimą jaunimui, kurie dažnai yra tokio pat amžiaus kaip greitosios mados pramonės darbuotojai. Greitosios mados poveikis jauniems žmonėms apima ne tik aplinkos blogėjimą ir socialinį išnaudojimą, bet ir netvaraus bei dažnai perteklinio vartojimo skatinimą.

Užsiėmimų metu projekto dalyviai klausė paskaitų bei diskutavo apie mūsų įpročių poveikį klimato kaitai, aiškinosi, kiek vandens ir energijos sunaudojama rūbų gamyboje, koks yra kiekvieno CO2 pėdsakas, kur keliauja mūsų nebenaudojami rūbai ir kitos aprangos detalės, dalinosi gerosiomis patirtimis iš savo šalių. Praktinių užsiėmimų metų atliko praeivių apklausas, mini tyrimus, rengė video reportažus, mokėsi kaip susiūti, sulopyti, sutvarkyti suplyšusį rūbą ar papildant žaismingomis detalėmis „prailginti“ jau atsibodusio rūbo gyvenimą.

Dalyvavimas šiame projekte ne tik praplėtė akiratį, pagilino žinias bei jaunų žmonių sąmoningumą, bet ir tapo gražia naujų draugysčių pradžia. Dabar belieka skleisti žinią, kad kuo daugiau jaunų žmonių taptų atsakingais ir sąmoningais visuomenės piliečiais.

 

Vilkaviškio r. Pilviškių „Santakos“ gimnazijos mokytoja Ina Kirvelaitienė