Saugaus eismo pamoka

Pradinių klasių mokiniai turi žinoti, kas yra kelių eismo taisyklės ir kodėl jų reikia laikytis, suvokti kai kurių kelio ženklų, šviesoforo signalų reikšmes, žinoti, kodėl reikalingas atšvaitas ir pėsčiųjų perėja, kur reikia kreiptis pagalbos atsitikus nelaimei ir suprasti, kad saugumas priklauso nuo jo paties. Todėl prasidėjus naujiems mokslo metams rugsėjo 4 d. pirmų klasių mokiniai dalyvavo saugaus eismo pamokoje, kurios metu žiūrėjo mokomuosius filmukus „Perėja“,  „Saugus gatvėje“. Drauge su klasės mokytojomis ir sveikatos specialiste mokiniai aiškinosi, kaip saugiai ateiti į mokyklą ir iš jos sugrįžti, kuo ypatinga šviesą atspindinti liemenė, prisiminė saugaus elgesio taisykles gatvėje:

  1. Norėdamas pereiti kelią (gatvę) privalai susirasti perėjimui skirtą vietą – pėsčiųjų perėją ar sankryžą. Jeigu jų nėra, tokią vietą, kur kelias gerai matomas į abi puses (nėra kliūčių, pvz., kelio vingis, krūmokšniai, pastatytos transporto priemonės).
  2. Priėjęs prie perėjos, atsistoti toliau nuo šaligatvio (ar kelkraščio krašto).
  3. Apsidairyti į abi puses: pasižiūrėti į kairę, į dešinę, įsiklausyti (t. y. klausytis, kas vyksta aplink).
  4. Praleisti važiuojančias transporto priemones. Vėl apsidairyti ir klausytis. Jei transporto priemonės nevažiuoja, dar kartą pasižiūrėti į kairę ir, įsitikinus savo saugumu, eiti.
  5. Per kelią eiti tiesiai (ne įstrižai). Einant stebėti kelią ir klausytis.
  6. Į automobilį (autobusą) įlipti (ir iš jo išlipti) tik jam visiškai sustojus.
  7. Kelyje niekada neskubėti – elgtis ramiai, būti atidžiam (nežiopsoti). Jei nespėjai pereiti kelio (gatvės), nebėgti. Sustoti saugumo salelėje ir palaukti kol pravažiuos transporto priemonės.
  8. Už miesto kelkraščiu arba važiuojamosios dalies pakraščiu eiti tik prieš transporto priemonių važiavimo kryptį (t. y. kairiąja puse).
  9. Nebėgti į kelią (gatvę) iš už stovinčios transporto priemonės priekio (ar galo), kitos kliūties, kuri užstoja matymo zoną – gali pakliūti po kitos važiuojančios transporto priemonės ratais!!! • Niekada kelyje ar arti kelio nežaisti – tai pavojinga!!!
  10. Jei yra šviesoforas – per gatvę eiti galima tik degant žaliam šviesoforo signalui. Jei dega raudonas šviesoforo signalas – eiti ir važiuoti draudžiama.
  11. Visada įsitikinti savo saugumu pačiam. Nesekti paskui kitus. Daugiau pasitikėti savimi ir galvoti savo galva.

Visuomenės sveikatos specialistė I. Simokaitienė